Wax on – wax off… Historien om polering af skildpaddeskjold.

Vi har været så heldige at få omtale i magasinet Liebhaverboligen i december måned. Her blev der skrevet om de brillestel vi får fremstillet i ægte bøffelhorn og skildpaddeskjold:

Hvis man nu skulle blive den heldige ejermand af sådan et brillestel på et tidspunkt i sit liv, skal dyret også vedligeholdes. Det gøres ved at stellet poleres, idet det med tiden bliver matteret i overfladen, på grund af syre i vores sved.

Selvom vores arbejde som brillemennesker hovedsageligt består i synsudmålinger og salg, så må det ikke glemmes, at vi jo tilhører håndværkersegmentet. Vi sliber selv vores briller her i Poul Stig Briller, og lægger stor ære i sådan noget som at håndtere ægte materialer. Så det er en fornøjelse at få lov til at polere et brillestel fremstillet i ægte skildpaddeskjold, selv om det tager usandsynlig lang tid. Der kunne i hvert fald drikkes en rigelig mænde kopper kaffe i det tidsrum poleringen tager, hvis man nu kunne lide kaffe. Først skal der poleres på det “grove” hjul med voks:

Her bliver der faktisk fjernet et mikrotyndt lag yderst på stellet, for at komme ned til en blank overflade. Jeg har talt; ca 200 strøg, pr. kvadratcentimeter, på poleringshjulet skal der til.

Derefter tager vi og polerer hele stellet igen, på et finere hjul, uden voks. Denne polering fjerner ikke noget af materielet, men giver en højere glans.

Igen taler vi om i nærheden af 200 strøg på alle forflader på stellet.

Til sidst ser brillen sådan her ud…

Sådan gør vi i Poul Stig Briller. På husets regning. Men desværre skal du undvære din skildpadde et døgns tid. Vi håber at du synes det er det værd.

Dette indlæg blev udgivet i Du kan blive klogere, Ikke kategoriseret, Klassikere, Omtale. Bogmærk permalinket.

4 Kommentarer til Wax on – wax off… Historien om polering af skildpaddeskjold.

 1. Sine Myrup skriver:

  Jeg har lige fået mine fine nypolerede briller tilbage fra en meget flink schweizisk optiker. Ikke at mine er i ægte skildpadde, men jeg forestiller mig at metoden er ca den samme?

 2. gudlin skriver:

  Fuldstændig rigtigt, samme metode. Dog tager det noget kortere tid at polere acetatplastik blankt. Godt at du har fundet en dygtig brillemand, som kan behandle dine Oliver Peoples med kærlighed…

 3. Peter. skriver:

  Skildpaddeskjold har været brugt som finer på finere møbler og er meget smukt som sådan.
  Gad vide om acetat- plastik kan bruges som erstatningsfiner for skildpadde?

 4. Gudlín skriver:

  Hej Peter!

  Undskyld sent svar – din kommentar var åbenbart røget under min radar!

  Det er et godt spørgsmål. Umiddelbart ville jeg mene at acetatens svaghed er dens blødhed, som nemt resulterer i ridser og medtaget overflade. Mon det kunne være forklaringen på at vi ikke at set acetat brugt sådan?

  Mvh,

  Gudlin // Poul Stig Briller

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>